On olemassa ainakin huppumuoti, muoti, käytännöllinen valinta, rento meininki ja resupekka. Ihmisten pukeutuminen kertoo jotain ihmisestä tai ainakin tilanteesta. Muoti liittyy myös ihmisten harrastuksiin ja harrastusvälineisiin. Tämän ajan juttu on myös se, että koirabisnes kasvaa räjähdysmäisesti myös meillä Suomessa. Valveutuneen koiranomistajan täytyy nykyään miettiä paitsi että minkärotuisen koiran hankkii myös sitä miltä "Musti" näyttää ja mitä sen kanssa harrastetaan.

Niin oli meidänkin ensimmäisellä koiralla yksi ja sama kaulapanta kunnes se hajosi, jolloin ostettiin uusi. Ei ole kauaakaan, kun ruotsalainen paimenkoira napattiin navetan kulmalta mukaan ensimmäisiin koiranäyttelyihin ja kaulassa oli se narun pätkä mikä sattui olemaan. Nykyään koira kertoo jotain ihmisestään yhtä lailla kuin päällä oleva euromarketin toppapuku. Mietipä siis hetki mitä koirasi viestii sinusta.

Epäilen, että huippumuodikkaita gööttejä on harvassa. "Huippumuoti" on yhtä kuin Sinkkuelämää-sarja. Harva huippumuodikas valitsee koirakseen göötin, jolle on hankala pukea päälle timattikaulapantoja, paitoja ja hameita. Huippumuodikas sitäpaitsi kuljeskelee ostoskeskuksissa koira käsilaukussaan, eikä sekään oikein taitu göötiltä...

Muodikkaita gööttejä sen sijaan on taatusti. Muodikas ihminen varustaa gööttinsä ihmisen vaatetukseen ja tilanteeseen sopivalla kaulapannalla, harrastaa koiransa kanssa muodikkaita koiraharrastuksia ja höpsähtää silloin tällöin ostamaan koiralleen jotain täysin turhia varusteita vain siksi "kun ne oli niin söpöjä".

Epäilen, että ehdottomasti suurin osa göötisteistä kuuluu kategoriaan: Käytännöllinen valinta. On jotenkin ilmeistä, että kohtuuhintainen tuulipuku ja kumisaappaat palvelevat käytännöllistä koiran omistajaa. Käytännöllisen göötille puetaan helposti puhdistettava, kestävä ja  simppeli kaulapanta tai valjaat. Tämä kaikki on hyvin järkevää varsinkin kun on kyseessä koirarotu, joka rakastaa luonnossa vapaana juoksemista -säällä kuin säällä.

Rento meininki on tylsää porukkaa. Niillä on mukavaa ja rentoa, eikä mitään paineita. Rentoa meininkiä on harrastettu koirien kanssa satoja vuosia. Nämä ovat niitä toisinajattelijoita, jotka eivät anna maailman tuulien ja muotioikkujen vaikuttaa itseensä, eivätkä ymmärrä, että tänä päivänä koiramaailmassa Rento meininki on OUT.

Resupekkaporukka on taasen mielenkiintoisempaa. Resupekkaihmiset herättävät kysymyksiä siitä miksi ulkonäköön ei ole panostettu; eiks sillä oo rahaa? Eiks se tajua miltä se näyttää? Eiks se välitä miltä se näyttää? Yrittääkö se kapinoida jotenkin? jne. Jos resupekalla on kiiltävä, hyvinhoidettu ja laatuhihnoissa kulkeva koira, niin sekös vielä mielenkiintoisempaa on... Melko monessa göötissä asuu sisällä resupekka, suunnattomasta koulimisesta huolimatta.

Mutta, että mistäkö kaikki tämä pitkä ja leveä pohtiminen nyt johtuu? No siitä, kun Nitro on perinyt Elmon pentuajan heijastinvaljaat... Nyt niillä on molemmilla samanlaiset heijastinvaljaat, jotka pitää olla kun asuu kaupungissa ja kulkee illat pitkät pimeitä autoteiden varsia.

En ole kyennyt päättämään, että onko kaksi urosgööttiä kiskomassa samanlaisissa heijastinvaljaissaan tyylikästä vai kammottavaa vai pitäiskö mun hankkia turkoosi ja violetti timattipanta vilkkuvaloilla... (*huokaus)

2144976.jpg