Olen lähdössä kolmeksi kuukaudeksi Tallinnaan. Ajattelin, että vuokraan asunnon opiskelija-asuntolasta. Oman huoneen, mutta avarakatseisesti voin tietysti käyttää yhteisiä keittiö- ja suihkutiloja. Mukavahan se on tavata paljon uusia ihmisiä, vaikka ne ovatkin useimmat parikymmentä vuotta nuorempia. Saahan siinä sitten pällistellä niiden touhuja ja olla huvittunut kaikenlaisista jutuista.

Kolme viikkoa ennen lähtöä sain ilmoituksen, että yhden hengen huoneita ei ole saatavilla, ei missään. Tarjottiin neljän hengen huonetta, jossa lisäkseni asustaisi kaksi hollantilaista vaihto-opiskelijaa ja yksi tsekkiläinen vaihto-opiskelija.

Syvä hiljaisuus.

Jos päivät jo tsemppaa englanninkielisillä kursseilla koulussa tai harjoittelussa niin jaksaakohan sitä iltaisin (ja öisin) olla huvittunut erimaalaisten vaihto-opiskelijoiden elintavoista? Samassa huoneessa. Aamulla, päivällä, illalla, yöllä –samassa huoneessa. Seikkailija-minällä kävi mielessä, että verrattuna omaan kämppään solu-kommuuni-hurlumhei tuottaisi taatusti paljon kokemuksia ja muisteltavaa. (Melkein) keski-ikäiselle minälleni muodostui selvä kuva tilanteesta, jossa ei kolmeen kuukauteen, joka on muuten yli 90 päivää, ole minuuttiakaan yksityisyyttä.

En taida jaksaa.

Ystäväni Tallinnasta sanoi, että koska asuntolan jaettu neljän hengen huone ei maksa juuri mitään voin ostaa ylitse jäävällä paljolla rahalla paljon vodkaa ja sulautua tunnelmaan. Jatkolauseessa hän vapaasti suomennettuna totesi, että ”tsekkiläiset opiskelijat ovat kovasti eläväisiä tyttöjä”. Vastasin sille, että olen mieluummin ilman vodkaa ja rahaa omassa yksityiskämpässäni. Ystäväni totesi, että olen vanha.

Ja siitä alkoi kiihkeä, närästyslääkkeitä vaatinut asunnonmetsästys. Tarvitsen kalustetun asunnon, jonka joku haluaa vuokrata vain kolmeksi kuukaudeksi ja joka ei maksa ihan hirveitä. Monien vaiheiden jälkeen minua vanhaksi nimitellyt ystäväni löysi minulle asunnon, jota vuokraa atk-heppu, joka itse asiassa myy asuntoa, mutta voi sen nyt minulle vuokrata (tässä käsityksessä olen). Sähköpostin välityksellä (englanniksi) olemme keskustelleet yksityiskohdista. Kysyin, että kai asunnossa on kalusteita, kuten sänky, jonkunlainen pöytä ja tuolit jne. Heppu vastasi, että hyvä TV ja jääkaappi on. Miehen mielestä keskeinen kalustus on siis kunnossa. En kehdannut kysyä uudelleen siitä sängystä.

Lisäksi hän laittoi minulle nettilinkit sähkölaitokselle ja jonkunlaiseen tv-nettiyhtiöön, josta ”ihan helposti” saan itselleni nämä tarvittavat palvelut. Molemmilla sivuilla on kielivalikossa tasan kaksi kieltä: EST ja RUS. Siitä sitten vaan tilailemaan tv-kanavia ja nettiliittymiä (asunnossa on wifi-router, you know). Nähtäväksi jää olenko siis verkossa syksyn aikana, kovin lupaavasta ei vaikuta. Se sähköhomma on kyllä jotenkin saatava kuntoon.

Lähtöön on nyt aikaa reilut kaksi viikkoa.

 

Ps. Blogin uusi otsikko: Kas sa oled heas tujus või purjus? Tarkoittaa suomeksi: Oletko hyvällä tuulella vai humalassa?